Jag hittade ett citat i en bok jag har läst ett tag. Och det var på pricken hur jag kan känna. 

(null)

För jag tänker att väldigt mycket har handlat om, och gör än idag, att vara "smal". Och smal inom citationstecken för att jag tänker att alla har olika verkligheter om vad ordet smal innebar. När jag hade det som värst så hatade jag till exempel mina revben, för de kunde ju inte bli smalare eftersom det är skelett, jag kan inte ändra det. Men det tog mig extremt lång tid att förstå det. Det ville liksom inte in. För där var jag inte smal. Som att någon annan har en bild av att överkroppen ska vara nätt eller armarna slanka eller att magrutor är lika med smal. 

Men senaste tiden, åren, kanske sen jag blev vuxen "på riktigt" så förösker jag lära mig vikten av att vara stark. Jag älskar känslan av att vara stark. På så många vis. Att jag orkar stiga upp några minuter efter fem, promenera 45 minuter till jobbet med full ryggsäck, vara idrottslärare hela dagen, promenera hem i 45 minuter, gå till gymmet, träna, gå hem från gymmet, laga middag, plugga, umgås med sambo och vänner. Att min kropp håller. Och att försöka göra den smalare (vilket jag ju egentligen vet att det inte behövs) skulle ju bara göra den svag. Jag skulle inte orka gå alla mina steg per dag, jag skulle inte orka flera träningspass varje vecka, jag skulle inte orka lyfta den där tunga skivstången, jag skulle inte orka både jobba och plugga samtidigt. 

Och precis som jag vill få mig själv att förstå det, och inte bara förstå utan verkligen tro på det, så önskar jag att det kommer en tid för att alla ska förstå det, att alla ska vilja känna så. Och det är långt ifrån att vara "deffad" och "fit" och "slim". Men bara att orka leda den livsstil man själv vill utan att behöva ta hänsyn till om kroppen orkar - för att den är stark. Och att man inte lägger någon värdering i hur stark ser ut. Stark kommer i så många färger, former och material. Men stark är alltid stark, och när jag litar på att jag vet att jag är det, då hoppas jag att jag känner att kroppen är fin, tålig och härlig. Oavsett klädstorlek, kilon på vågen eller någonting ens i närheten av de tankarna. Och allas ideal är absolut inte stark är lika med snygg. Men jag tycker ändå att det är få saker som är så snyggt som någon som vet hur stark den är, på alla plan. 

hälsa, ideal, livsstil, smal, snygg, stark, svag, tankar, träning, val, välmående,

Kommentera

Publiceras ej